Jääkiekon perusvarusteet ovat yksinkertaisia

Jääkiekkovarusteet

Jääkiekko on harrastus, jota pystyy harrastamaan varsin vähillä varusteilla. Jos lajissa haluaa menestyä, on jääkiekkovarusteilla kuitenkin suuri merkitys. On jokaisen itse päätettävissä, kuinka hyviin varusteisiin haluaa investoida ja alkuun pääsee pienelläkin taloudellisella panoksella. Minimivarusteita jääkiekossa ovat luistimet, maila ja tietysti myös kiekko on hyvä löytyä. Suojavarusteisiinkin kannattaa kuitenkin panostaa jo alusta alkaen. Vähintään kypärän hankkiminen on suositeltavaa höntsypelaajallekin. Jos jääkiekkoa aikoo pelata tosissaan, ovat kypärän lisäksi myös muut suojukset tarpeen, sillä jääkiekko on hyvin fyysinen laji, jossa myös taklaaminen on sallittua.

Luistimet ja maila pakolliset

Ennen kuin jääkiekon pelaamisen voi aloittaa, on tietysti hankittava luistimet. Periaatteessa mitkä tahansa luistimet ovat harrasteluun sopivat, mutta suositeltavaa on hankkia hokkarit, joiden kärjissä ei ole kaunoluistimista tuttuja piikkejä, jotka saattavat haitata nopeaa luistelua jääkiekossa. Merkillä ei ole väliä, vaan tärkeintä on se, että luistimet ovat tarpeeksi tukevat ja istuvat jalkaan. Junioripelaajia jääkiekkovarusteiden ilme saattaa toki kiinnostaa enemmänkin, mutta aloittelevan nuoren ei kannata tuijottaa liikaa tiettyä merkkiä tai mallia. Jalkaan sopiva luistin ajaa kyllä asiansa. Toki laatu usein maksaa, mutta varsinkin lapsi kasvaa ulos luistimistaan muutenkin nopeasti.

Toinen välttämättömyys on tietysti maila. Perinteisesti jääkiekkomailat ovat puisia ja niiden pituus on säädettävä kunkin pelaajan mittaan sopivaksi. Yleensä maila on sopivan kokoinen siinä kohtaa, kun sen varsi yltää pelaajaa leukaan tämän seistessä luistimilla. Usein mailan varteen kierretään lisäksi erillistä mailateippiä, joka parantaa pitoa ja auttaa pelaajaa pitämään kiinni mailasta myös hanskat kädessä kovassa vauhdissa. Mailateippiä ei kuitenkaan välttämättä pelatessa tarvita. Nykyään mailoja valmistetaan myös esimerkiksi hiili- ja lasikuiduista sekä erilaisista komposiittimateriaaleista. Ammattilaissarjoissa puisia mailoja näkee enää harvoin, mutta aloitteleville pelaajille puinen maila on usein edullisuutensa vuoksi hyvä vaihtoehto.

Vaikuttaako muoti varusteisiin?

Kuten muutkin urheilulajit, myös jääkiekko on tietyllä tapaa välineurheilua. Aktiiviset harrastajat ja ammattilaiset ovat tarkkoja varusteidensa merkistä ja ulkonäöstä. Suuntaukset vaihtelevat jääkiekossakin ja tietyt asiat ovat vuoroin pinnalla. Etenkin maalivahdit ovat tunnettuja siitä, että maalauttavat kypäräänsä tai maskiinsa tietynlaisen kuva. Toisinaan kypärästä löytyy oman idolin kuva, toisinaan taas vaikkapa oman maan lippu. Tyyliseikat ovat siis jääkiekossakin tärkeitä, ainakin osalle pelaajista. Varsinaisella muodilla on kuitenkin todella vähän tekemistä jääkiekon kanssa. Erilaiset suuntaukset ovatkin siis lähtöisin pelaajilta itseltään, eivätkä esimerkiksi kansainvälisiltä catwalkeilta.

goalMuotia enemmän jääkiekkovarusteisiin vaikuttaa turvallisuus. Vaikka harrastelijan varusteiksi riittävätkin luistimet, maila ja kypärä, tarvitsee ammattilaispelaaja tai kokeneempi harrastaja muitakin suojavarusteita. Rintasuojat, hartiasuojat, alasuojat, säärisuojat ja kyynärsuojat ovat kaikki vakiovarusteita, kun katsotaan esimerkiksi SM-liigan otteluita. Lisäksi useimmilla pelaajilla on myös hammassuoja. Taklaukset ovat kovia ja pelit käyvät välillä hyvinkin fyysisiksi, suojavarusteiden tarkoituksena onkin ehkäistä vakavampia loukkaantumisia. Jääkiekon turvallisuus onkin ainakin joiltain osin parantunut, eivätkä esimerkiksi hampaansa menettäneet kiekkoilijat nykyään ole yhtä yleinen näky kuin takavuosina. Kun harrastus muuttuu vakavammaksi, kannattaa höntsäkiekkoilijankin harkita turvavarusteiden hankkimista.