Jääkiekko on harrastus, joka sopii kaikille

Harrastuksena jääkiekko

Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji. Samalla se on myös yksi suosituimmista harrastuksista suomalaisten keskuudessa. Usein harrastus aloitetaan jo lapsena, ja etenkin pikkupoikien keskuudessa jääkiekko on todella suosittua. Jos jääkiekosta mielii itselleen ammattia, harrastus tulee aloittaa jo ennen kouluikää luistelukoulussa. Usein paikkakuntien jääkiekkoseurat järjestävät lapsille luistelukouluja. Luistelukoulusta tie vie juniorijoukkueisiin, joissa harjoitellaan paitsi luistelua myös mailankäsittelyä ja kiekkoilun perustaitoja. Usein treenimäärä kasvaa nopeasti, ja harjoituksia on jo nuorillakin useita kertoja viikossa. Harjoitusten lisäksi harrastukseen kuuluvat myös erilaiset turnaukset, joita pelataan viikonloppuisin. Hieman korkeammalla junioritasolla pelataan myös omia sarjoja, jolloin pelejä saattaa helposti olla joka viikko. Juniorivaiheessa pelataan usein sekajoukkueessa, tytöt ja pojat samassa.

Onko jääkiekko pelkkä harrastus?

Suomessa jääkiekko on usein todella ammattimaista ja lastenkin joukkueessa päätähtäin on usein ammattilaisuudessa. Siksi laji onkin harrastuksena vaativa ja vie usein junioripelaajan ja tämän vanhempien kaiken vapaa-ajan. Lisäksi laji vaatii myös taloudellista panostusta, sillä varusteet, seuramaksut ja kilpailukustannukset vaativat kaikki rahaa. Ammattilaiskiekkoilun kannalta ammattimainen ja laadukas harrastustoiminta on tietysti hyvä asia. Monesti kuulee kuitenkin kritisoitavan sitä, että harjoittelu on liian vaativaa sellaisille harrastajille, jotka eivät haaveile ammattilaisuudesta, vaan haluavat vain ennen kaikkea kivan harrastuksen. Isoimmat seurat ovat vastanneet tähän kritiikkiin perustamalla niin kutsuttuja harrastusjoukkueita, joissa tavoitteena on ennen kaikkea mukava joukkueurheilu ilman turhan ryppyotsaista valmentautumista. Jääkiekkoa on lisäksi mahdollista harrastaa ihan vain kaveriporukalla vaikkapa ulkojäillä talvisin.

Jokainen suomalainen oppii luistelun ja jääkiekon perusteet viimeistään koululiikunnassa. Jääkiekkoa onkin helppo harrastaa esimerkiksi koulujen pihoilta löytyvissä jääkiekkokaukaloissa, joiden käyttö on maksutonta. Tällaiseen harrasteluun ei vaadita suuria investointeja ajallisesti eikä taloudellisesti. Tarvitaan vain luistimet, kypärä ja maila sekä tietysti kiekko. Jääkiekkomaalit löytyvät usein kaukalosta valmiina. Peli on helppo pistää pystyyn ihan vain kaveriporukan kanssa, ja kiekon käsittelyä pystyy harjoittelemaan myös yksin tai pienemmällä porukalla. Jos naapurustossa on paljon innokkaita kiekkoilijoita, on helppo pistää pystyyn myös leikkimielinen turnaus. Nykyajan leudot talvet ovat kuitenkin asettaneet haasteita harrastekiekkoilulle. Joinakin vuosina ulkojäitä ei saada lainkaan aikaan, ja jäähallissa vuorot ovat yleensä maksullisia, eikä sellaista jokaiselta paikkakunnalta löydykään.

Aikuiset harrastajat

iceKuten sanottu, jos jääkiekossa mielii ammattilaiseksi, on harrastus aloitettava ennen kouluikää. Sen sijaan harrastuksena jääkiekon voi aloittaa myös aikuisena. Monet jääkiekkoseurat tarjoavat erillisiä “höntsäjoukkueita” aikuisille, jotka haluavat pelata jääkiekkoa mukavan ajanvietteen ja kuntourheilun vuoksi. Toisinaan nämä seurat myös kilpailevat toisia harrastejoukkueita vastaan. Yleensä harjoittelu harrastejoukkueessa on maltillisempaa kuin tavoitteellisissa juniorijoukkueissa. Harjoituksia saattaa olla esimerkiksi kahdesti viikossa ja sitten lisäksi mahdolliset pelit päälle. Harrastusjoukkueeseen liitytään yleensä syksyllä tai tammikuussa, mutta oman paikkakunnan joukkueesta voi tiedustella vapaita paikkoja myös muina ajankohtina. Yleensä joukkueeseen liittyviltä edellytetään hyvää luistelutaitoa. Jos omat taidot ovat siis kovasti ruosteessa, kannattaa suunnata joukkueeseen vasta, kun on kerrannut luistelun perusteet joko yksin tai kurssilla.

Jääkiekko sopiikin harrastuksena niin tytöille kuin pojillekin ja sekä miehille että naisille. Jääkiekko on harrastuksena hauskaa ja kehittävää. Se opettaa toimimaan joukkueena yhdessä muiden kanssa. Joukkue tarjoaa myös uusia ihmissuhteita niin lapsille kuin aikuisillekin, ja vuosien saatossa joukkueesta löytyy varmasti myös hyviä ystäviä. Lisäksi jääkiekko oheisharjoitteluineen on tietysti mahtava tapa huolehtia omasta kunnostaan. Vaikka jääkiekolla onkin kalliin harrastuksen maine, ei sen todellisuudessa tarvitse viedä ketään vararikkoon. Jääkiekkoa on mahdollista harrastaa ilman huippuvarusteita tai kalliita pelaajalisenssejä ja seuramaksuja. Pakollisia hankintoja ovat vain luistimet, maila ja kiekko, mielellään myös kypärä. Ulkojäät mahdollistavat tämän hienon lajin harrastamisen kenelle tahansa. Lähde siis rohkeasti kokeilemaan taitojasi jääkiekossa.