Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji

Moni suomalainen seuraa tiiviisti jääkiekkoa

jääkiekkoa pidetään joissakin piireissä jopa suomalaisten kansallisurheiluna. Jääkiekko kuuluukin niihin lajeihin, joita lähes jokainen suomalainen seuraa. Esimerkiksi Suomen leijonien menestys jääkiekon MM-kilpailuissa keväisin kiinnostaa lähes jokaista. Keväisin työpaikkojen kahvitauot kuluvat jääkiekosta keskustellen, innokkaimmat lyövät menestyksestä jopa vetoa. Suomen pelit on katsottava, vaikka ne tulisivat keskellä yötä. Jos Suomi sitten menestyy tai jopa voittaa, kansa lähtee kadulle juhlimaan. Suihkulähteet täyttyvät innokkaista juhlijoista ja työpaikoillakin juhlintaa katsotaan usein läpi sormien. Jos menestystä ei tule, pettymys on yhteinen ja suru jaetaan perheen ja ystävien kanssa. Katkeruus huonosti menneistä kisoista toimii kantavana voimana ensi vuonna, jolloin fanit uskollisesti kerääntyvät katsomaan pelejä television ääreen. Muualla maailmassa jääkiekko on melko marginaalinen laji, mutta Suomessa lajilla on jostain syystä paljon suurempi merkitys kuin vaikkapa jalkapallolla tai hiihdolla.

Jääkiekko on suosittu harrastus

Vaikka jääkiekko onkin Suomen seuratuin urheilulaji, ei innostus lajiin jää pelkän penkkiurheilun tasolle. Jääkiekko on myös Suomessa todella suosittu harrastus etenkin poikien keskuudessa. Jääkiekkoa harrastetaan enemmän tai vähemmän tosissaan esimerkiksi perinteikkäissä jääkiekkoseuroissa tai sitten vain oman koulun jääkiekkokaukalossa. Myös liikuntatunneilla sekä tytöt että pojat totutetaan jääkiekon pelaamiseen, sillä se on pakollinen osa peruskoulun liikuntakasvatusta. Koska jääkiekko on niin suosittu harrastus, on lähes jokaisella suomalaisella lajista omakohtaista kokemusta. Tämä saattaakin olla osasyy lajin huimalle suosiolle Suomessa. Jääkiekko on myös asia, joka yhdistää eri sukupolvia. Suomalaiset vauvasta vaariin ovat saaneet lajiin jonkinlaisen kosketuksen ja jääkiekko onkin mukava puheenaihe isovanhempien kahvipöydässä tai vaikka kavereiden kanssa hengaillessa. Pienet lapsetkin osaavat usein nimetä oman suosikkijoukkueensa.

Jääkiekko mielletään helposti miehiseksi lajiksi, mutta Suomessa naiset sekä seuraavat että myös harrastavat jääkiekkoa siinä missä miehetkin. Laji on tosin naisten harrastuksena selvästi harvinaisempi kuin miesten. Viime vuosina naisten menestys jääkiekon arvokisoissa on kuitenkin kasvattanut paitsi harrastajamääriä myös naiskiekkoilun arvostusta. Menestys esimerkiksi olympialaisissa on nostanut kiinnostusta naisten jääkiekkoon ja yhä useampi tyttökin voi nyt harkita pelaavansa itsekin jääkiekkoa. Katsomoissa naisia näkee siinä missä miehiäkin. Käsitys siitä, että naisia ei penkkiurheilu kiinnosta, on jo melko vanhanaikainen, eikä päde varsinkaan jääkiekossa. Naisia näkeekin jäähalleilla yhä useammin sekä katsojina että pelaajina. Jääkiekko onkin Suomessa harrastus, joka yhdistää koko kansan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ehkä tässä piileekin lajin suosion salaisuus. Kukaan ei jää jääkiekkohuuman ulkopuolelle.

Omia kannustetaan katsomossa

startMaailmanmestaruuskilpailut ovat tietysti jokaisen kiekkofanin vuoden kohokohta. Yleensä penkkiurheilu ei kuitenkaan rajoitu tähän, vaan kiekkoa seurataan ahkerasti aina syksystä kevääseen saakka. Kiekkokauteen mahtuu niin kotimaista kuin ulkomaistakin kiekkoa. Lähes jokainen suomalainen osaa mainita oman suosikkijoukkueensa nimeltä. Useimmiten joukkue pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla eli liigassa. SM-liiga pyörähtääkin käyntiin aina syyskuussa ja päättyy finaalipeleihin toukokuussa. Tähän väliin mahtuu aina paljon tapahtumia, onnistumisia ja pettymyksiäkin. Fanit elävät joukkueensa mukana ja kannustavat näitä sekä jäähallilla että kotikatsomossa. Vaikka kaikki suomalaiset eivät seuraakaan liigaa silmä kovana, lähes jokainen on selvillä kauden suurimmista tapahtumista ja kunkin kauden voittajasta. Yleensä voiton osuessa omaan kotikaupunkiin, lähes jokainen on valmis juhlimaan.

SM-liiga ei ole kuitenkaan ainoa liiga, jota suomalaiset seuraavat. KHL-seura Jokereilla on silläkin omat uskolliset kannattajansa ja useimpia suomalaisia kiinnostaa joukkueen menestys itäisessä liigassa. Monet suomalaispelaajat siirtyvätkin urallaan SM-liigasta KHL:ään ja tuttuja pelaajia kannustetaan myös vieraalla maalla. Pohjois-Amerikan liigaan eli NHL:ään päässeiden suomalaispelaajien vaiheita seurataan tiiviisti mediassa ja moni suomalainen onkin kiinnostunut siitä, miten esimerkiksi Patrik Laine tai Alexander Barkov pärjäävät vieraalla maalla. Tosifanit tietysti valvovat öisin otteluja katsellen. Maailmanmestaruuskilpailujen lisäksi suomalaiset seuraavat ahkerasti myös olympialaisten jääkiekkoa. Leijonia kannustetaan innokkaasti ja tunteet kuumenevat myös kaukalon ulkopuolella, jos oman joukkueen peli ei meinaa sujua. Suomalaisten hyvä menestys arvokisoissa tietysti kasvattaa lajin suosiota entisestään. Onkin vaikea sanoa, johtuuko jääkiekon suosio Suomessa juuri hyvästä menestyksestä. Seuraisimmeko jalkapalloa yhtä kiihkeästi, jos Suomi olisi jatkuvasti mitaleilla myös nurmikentillä?