Jääkiekko on tutkitusti Suomen suosituin urheilulaji

Suomen suosituin urheilulaji

Vuoden 2017 taloustutkimuksen mukaan jääkiekko on seuratuin urheilulaji Suomessa. Tulos ei ole yllätys, sillä myös kyseistä tutkimusta edeltävien vuosien tutkimuksissa jääkiekko on todettu suomalaisten mielestä kiinnostavimmaksi urheilulajiksi. Näin ollen jääkiekkoa voidaan myös pitää arvostetuimpana lajina Suomessa. Myös pelaajien määrillä mitattuna jääkiekko on harrastetuimpien lajien kärjessä heti jalkapallon jälkeen. Ei siis ihme, että jääkiekkoa pidetään Suomen suosituimpana urheilulajina, sillä onhan jääkiekolla myös pitkät perinteet maassamme.

Miksi jääkiekko on niin suosittua?

jääkiekon suosio perustuu varmasti osittain suomalaisten menestykseen lajissa kansainvälisesti. Tosin aina näin ei ole ollut, sillä ensimmäisen maailmanmestaruuden miesten jääkiekossa Suomi voitti vasta vuonna 1995. Verrattuna muihin maihin, kuten esimerkiksi lajin suurmaahan Kanadaan, tämä on varsin myöhään. Jääkiekko oli kyllä suosittua jo ennen maailmanmestaruutta, mutta sen voittaminen vaikutti suosioon todella piristävästi. Suomessa alettiin odottaa uutta maailmanmestaruutta ja sen mukanaan tuomaa voitonhuumaa.

Miesten maajoukkueen ottelut keräävät miljoonia katsojia televisioiden ääreen, mutta varsinkin menestyksen ja maailmanmestaruuksien myötä myös vanhimpien poikajunioreiden U20-kisat ovat olleet todella suosittuja ja keränneet tv-katsojia. Myös naisten maajoukkueen suosio on nousussa, ja erityisesti esimerkiksi olympialaisten yhteydessä naisten peleistä on kirjoitettu paljon. Kotimainen SM-liiga kerää jatkuvasti täysiä halleja ja varmasti sadattuhannet suomalaiset seuraavat aktiivisesti myös Pohjois-Amerikan NHL-liigaa sekä nykyisin myös Venäjän KHL-liigaa.

Jääkiekko harrastuksena

finlandJääkiekon suosioon harrastuksena vaikuttaa varmasti Suomen olosuhteissa mahdollisuus aloittaa sen harrastaminen jo hyvin pienenä vanhempien ja sittemmin kavereiden kanssa. Talvet ovat moniin muihin maihin verraten pitkiä ja jääkiekkokausi siten pitkä. Kentät jäädytetään kaupunkien toimesta aina heti, kun mahdollista, ja pienimmätkin vipeltävät menemään minikokoinen maila kädessä heti, kun luistimilla pysyvät. Tästä onkin sitten helppo jatkaa lukuisiin urheiluseuroihin. Vaikka junioritoiminnasta puhutaan joskus liiankin vakavasti ja vain menestykseen tähtäävästi, on nykyisin myös paljon ihan tavallisia harrasteluporukoita ja -joukkueita tarjolla myös aikuisille.

Koska jääkiekko on todella suosittua ja joukkueita on paljon, pullistelevat hallit harrastajia, ja jäävuorot ovat joskus harmillisesti melko kiven alla. Kunnat ja kaupungit ovat vastanneet kysyntään ja rakentaneet luistelukenttiä ja jäähalleja siten, että sekä juniorit että aikuiset pääsevät harrastamaan tätä hienoa lajia. Liikuntamuotona jääkiekko on erittäin fyysistä ja vaativaa, mikä tekee siitä luonnollisesti myös tehokasta kuntoilua. Suosio tulee varmasti säilymään tulevaisuudessakin sekä penkkiurheiluna että harrastuksena, sillä jääkielkolla on niin vakiintunut asema maassamme.